Transport urban

Transport urban

  • este mai puțin poluant
  • eficient în spațiu (transportând un număr mare de călători cu mai puţine maşini)
  • stimulează economia locală
  • deservesc toţi cetăţenii în mod egal

 

La orice vârstă, modul nostru de transport are un impact extraordinar asupra percepției noastre sociale. Copiii care merg cu autobuzul știu cum arată, stiu cum sună și cum se simte lumea din jurul lor, permițându-le posibilitatea de a dezvolta o conștientizare socială mai acută. De asemenea, îi expune la diverse interacțiuni – aceea de a saluta necunoscuți, de a fi amabili, de a fi mai toleranţi cu cei din jurul lor, de a ceda sau a cere politicos un loc într-un autobuz aglomerat şi multe altele.

Nu în ultimul rând, transportul public oferă copiiilor oportunități pentru a-şi dezvolta un sentiment de independență destul de devreme. Ȋn Japonia spre exemplu, este normal să vezi un copil de 5-6 ani care merge la școală singur, utilizând mijloacele de transport în comun. Ȋn acest fel, copiii japonezi învaţă de mici să fie independenți şi să se descurce singuri în diverse situaţii. De la deplasarea până în staţie, până la achiziționarea sau utilizarea tichetului de transport, apoi la deplasarea până la destinaţia finală, toate ajută la întărirea sentimentului de autonomie a oricărui copil.

De foarte multe ori, programul adulţilor este atât de încărcat, încât transportul copilului spre şi de la şcoala cu maşina proprie, este aproape imposibil de realizat. Beneficiile utilizării transportului public de către copii sunt incontestabile. Cu toate acestea mulţi dintre noi le ignorăm. Mediul în care trăim se va schimba puţin, dacă fiecare dintre noi alegem să facem o cât de mică schimbare şi să ne modificăm comportamentul. Dar puţin câte puţin se face un întreg. Şi dacă fiecare începe cu puţin, până la urmă şi rezultatele vor începe să se vadă.